Jógagyakorlatok dobosoknak

Tamara_dobos_joga

Sziasztok!

Zsigmondi Tamara vagyok, Yoga Alliance okleveles Ayurvédikus jógaoktató, közel tíz éve jógázom. Leginkább az fogott meg a jógában, hogy rendkívül változatos és sokoldalú, illetve hogy jótékony hatásai nemcsak testi, hanem mentális és lelki szinten is érvényesülnek. A jógát vehetjük egyfajta testmozgásként, sportként, amely javítja az állóképességünket, erősíti az izmainkat, karbantartja a mozgásrendszerünket, fejleszti az egyensúlyérzékünket, növeli testünk rugalmasságát és magabiztossá tesz minket. Másrészről tekinthetünk a jógára szellemi vagy filozófiai síkon is, amelynek segítségével jobban megérthetjük önmagunkat, az életünket és tudatosabban közelíthetünk az emberekhez és a világgal való kapcsolatunkhoz is. Életmódtól és kortól függetlenül mindenkinek ajánlom a jógát, hiszen ebben megtalálhatjuk az egyéni céljainknak és preferenciánknak megfelelő irányzatot.

 

Miért fontos dobosként bemelegítő és levezető gyakorlatokat végezni?

Amióta dobolni kezdtem, különösen fontossá vált számomra, hogy a testem megfelelően fel legyen készítve az egyoldalú terhelésre, a hosszabb ideig ülő pozícióban végzett speciális kar-és lábmozgáshoz. Itt különösen jól jön, hogy a jógának számtalan formája és gyakorlata létezik, így megfelelő tudással és odafigyeléssel összeállítható egy olyan igényekhez illesztett bemelegítő, előkészítő, majd pedig levezető, nyújtó feladatsor, amely megfelelő módon karbantartja a terhelésnek kitett területeket és korrigálja a testtartást. Segítségével csökkenthetjük a sérülések kockázatát és gyorsíthatjuk a test regenerálódása. Továbbá a jógában elengedhetetlen légzéstechnika alkalmas a próbák és szereplések okozta stressz kezelésére, enyhítésére is.

dobos_joga
joga-dobosoknak

Miért van rá szükséged?

Az ízületek védelmében

Minden dobosnak rendszeresen kellene átmozgató, bemelegítő és levezető, nyújtó gyakorlatokat végeznie. Ennek hiányában nemcsak jobban ki vagyunk téve a sérüléseknek és a krónikus fájdalom kialakulásának (derékfájás, fájdalom a csuklóban, könyökben, vállban, stb.), hanem hosszú távon az
ízületeinket is roncsoljuk. Folyamatosan kitett terhelés eredményeként komoly ízületi gyulladás alakulhat ki a kezekben, karokban, amelyek nemcsak a gyakorlásunkat nehezítik meg, hanem akár a normál életvitelünket is korlátozhatják.

Mentális ráhangolódás

A jógában elengedhetetlen légzéstechnika alkalmas a próbák és szereplések okozta stressz kezelésére, enyhítésére is.

Koncert előtt

Ötperces bemelegítő gyakorlatsor, amellyel bemelegítjük izmainkat az optimális kezdéshez.

A gyakorlatsorok által célzott területek:

  • Ujjak, kéz
  • Csukló
  • Kar
  • Váll
  • Mellkas 
  • A hát felső része
  • Gerincmenti izmok
  • Derék
  • Láb (combhajlító izmok, boka, vádli)
joga_dobosoknak
Kövess minket